Sałatka z kurczakiem wg przepisu trenera Artura Januszewskiego
(Wielkość i ilość składników każdy może komponować według własnego uznania)
Składniki :
-
pierś z kurczaka
-
opakowania rukoli
-
seler naciowy
-
granat
-
suszone pomidory
-
czarne oliwki
-
czosnek
-
oliwa z oliwek
-
olej rzepakowy do smażenia
-
suszone zioła prowansalskie , chilli w proszku
-
sos balsamiczny
-
pieprz, sól
Sposób przygotowania:
Na początek zajmujemy się granatem i jego owocami. Żeby je z wydostać należy odciąć jego „koronę”, a potem przeciąć skórkę w taki sposób żeby owoc był podzielony na ćwiartki. Następnie trzeba umieścić go w naczyniu z wodą. Po 10 minutach wystarczy odgiąć kawałki skórki i oddzielić je od nasion ? kiedy te opadną na dno, pozostaje już tylko je przecedzić i osuszyć.
Pierś z kurczaka umyć, czosnek przeciskamy przez praskę, smarujemy nim kurczaka, posypujemy ziołami prowansalskimi, chilli i smażymy na rozgrzanym oleju. Smażymy z dwóch stron po około 4-5 min w zależności od grubości mięsa. W czasie smażenia przygotowujemy sałatkę. Na talerz wykładamy rukolę, pokrojony seler naciowy, pokrojone w paski suszone pomidory i czarne oliwki. Usmażonego kurczaka wykładamy na deskę i chwilę czekamy aby ostygł. Kroimy go w poprzek w plastry i wykładamy na środek sałatki. Następnie posypujemy całość owocami granatu. Sałatkę doprawiamy solą, pieprzem i polewamy oliwą z oliwek oraz sosem balsamicznym. Gotowe! Smacznego!